Skoči na glavno vsebino
25.05.2024
7 DNI
LETALIŠČE BRNIK

Turčija nedvomno skriva v sebi izjemen potencial. Zmagovito kombinacijo tvorijo prijazni ljudje, bogata zgodovina, odlična kulinarika ter ščepec skrivnostnosti s pridihom eksotike. Križajte našteto z globino svetega Pavla in hojo po poteh prvih krščanskih skupnosti in postalo bo jasno, zakaj je te kraje preprosto treba obiskati.

TERMIN:

  • 25.5.-51.5.2024

 

PREDVIDEN PROGRAM:

1. dan: Slovenija – Izmir – Kusadasi

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika in polet preko Istanbula v IZMIR (možnost organizacije transferja do letališča). Danes tretje največje mesto v Turčiji se je v antiki imenovalo Smirna. Od nekoč tako pomembnega mesta je ohranjenih le nekaj ostankov v arheološkem mestu, ki si ga ogledamo. Vožnja v Kusadasi. Večerja in nočitev v hotelu.

 

2. dan: Marijina hiša – Efez – Kusadasi

Po zajtrku se zapeljemo na hrib nad mestom, kjer so odkrili hišo v kateri bi naj živela Marija. Po izročilu je svoja zadnja leta tukaj preživela Božja Mati Marija. Maša in prosti čas. Sledi ogled mesta EFEZ, ki ga upravičeno prištevamo k enemu od sedmerih svetovnih čudes. Najbolje ohranjeno antično mesto je dve leti gostilo sv. Pavla, ki je tukaj zapustil močno krščansko skupnost, v tistem času pa je mesto veljalo tudi za eno od petih najpomembnejših v rimskem imperiju. S kamni tlakovane ulice nas popeljejo do slavnih svetišč, gledališča, knjižnice, palače in stanovanjskih zgradb. Tu je bil leta 431 tretji ekumenski koncil. Seveda ne smemo pozabiti, da je tukaj deloval tudi apostol Janez, kateremu je posvečena bazilika, ki jo obiščemo v Seldžuku. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

 

3. dan: Kusadasi – Hierapolis – Pamukkale

Zajtrk in vožnja do antičnega mesta HIERAPOLIS, ki ga je dal zgraditi kralj Pergamon Eumenes II. V 1. stol. je bilo mesto zaradi potresa porušeno, najpomembnejši arheološki ostanki pa nam pričajo o bogastvu v helenističnem in bizantinskem obdobju. Sprehod čez antično mesto, kjer je v časih zgodnjega krščanstva živel in umrl tudi apostol Filip. Krajša vožnja v PAMUKKALE, kjer se kot bela čipka razgrnjena po pobočju bohoti kamenina, ki jo prinaša iz globin topla voda. Sprehod med bazenčki in ob slavnem rimskem kopališču. Večerja in nočitev v hotelu.

 

4. dan: Pamukkale – Filadelfija – Pergamon

Zajtrk. Pot nadaljujemo po rodovitni vinorodni pokrajini v nekdanjo FILADELFIJO, današnji Alasehir. Sprehod med ostanki bizantinske bazilike. V Razodetju je zapisano »Vem za tvoja dela. Glej, pred tabo sem na stežaj odprl vrata, ki jih nihče ne bo mogel zapreti.« Popoldan prispemo v antični PERGAMON, glavno mesto antične Male Azije in nekdanje grško središče znanosti in umetnosti, kjer se je nahajala ena od treh največjih knjižnic antičnega sveta. Tudi to je eno od sedmih mest Janezovega razodetja. Ogled slikovite in lepo ohranjene akropole nad sodobnim mestom. V bližnjem Galenovem zdravilišču Asklepion nam bo razodeto, kako so zdravili v antiki. Ogledamo si tudi »Rdečo baziliko«, znotraj katere je nekoč stala cerkev, ena od sedmih cerkva razodetja. Večerja in nočitev v hotelu.

 

5. dan: Pergamon – Nicea – Istanbul

Zajtrk. Nadaljevanje poti do antične Nicee (danes Iznik). Nikejski koncil (325) je privedel do sprejetja prve enotne krščanske doktrine, imenovane Nikejska veroizpoved, ki jo priznavamo tako katoliška kakor tudi pravoslavna in anglikanska skupnost. Gre za prvi ekumenski koncil in za eno pomembnejših prelomnic cerkvene zgodovine. Od takrat v krščanski liturgiji molimo veroizpoved: »Ustvarjen iz bistva (bitja) Očeta«, »rojen, ne ustvarjen« in »enega bistva z Očetom«. Ogledamo si mestno obzidje iz rimsko-bizantinske dobe, gledališče in cerkev Sv. Sofije, ki je bila kasneje spremenjena v mošejo, danes je v njej muzej. Iznik je v otomanskem obdobju zaslovel tudi po izdelavi keramičnih ploščic, ki so krasile številne palače in mošeje. Ogledali si bomo eno prvih univerz, kjer je bila uporabljena tehnika poslikave ploščic lokalnih umetnikov. Še vožnja do Istanbula. Večerja in nočitev v hotelu.

 

6. dan: Istanbul

Dan namenjen spoznavanju ISTANBULA, večmiljonske metropole razlićčnih narodov in veroizpovedi. Mesto je bilo usnovano že v 7. st. pr. Kr., kmalu pa je postalo zelo pomembno zaradi strateške lege med Marmarskim in Črnim morjem, saj so tod vodile pomembne trgovske poti. Po razdružitvi Rimskega imperija ga je Konstantin leta 330 poimenoval »Novi Rim«. Največji razcvet je doživelo v času cesarja Justinijana in prav iz tistega obdobja so tudi ohranjene največje znamenitosti. Ogled Modre mošeje, palače Topkapi, podzemnih cistern, bazilike sv. Modrosti-Haghia Sophia…, Popoldan sprehod po pokritem bazarju Kapali Čaršija, kjer so nakopičene ogromne količine zlata, srebra, usnja ter egipčanskem bazarju začimb. Vrnitev v hotel. Opcijsko: vožnja z ladjo po Bosporju, z večerjo in bogatim folklornim programom (trebušne plesalke, folklora iz različnih delov Turčije). Z ladje bomo lahko opazovali nepozabno veduto večmilijonskega mesta na dveh celinah (doplačilo). Vrnitev v hotel in nočitev.

 

7. dan: Istanbul – Slovenija

Zajtrk. Dopoldne je namenjeno ogledu novega dela Istanbula. Ulica ISTIKLAL je najznamenitejša in najbolj obljudena ulica Taksima, ki je hkrati center sodobnega Istanbula. Sprehod do središča TRGA TAKSIM, ki ga krasi spomenik revolucije v čast Gazi Mustafi Kemalu Atatürku, prvemu predsedniku sodobne republike Turčije. Nekaj prostega časa na »šoping« ulici Istiklal, ki je polna modernih nakupovalnih centrov, trgovin, restavracij, slaščičarn, … Vožnja na letališče ter polet v Ljubljano. Obrok na letalu. Po pristanku možnost organizacije transferja v kraje odhoda.

 

Vse dni romanja bo maša oz nagovor v dogovoru z duhovnimi vodjem.

 

CENA:

  • 1.190 € na osebo; cena je izračunana pri najmanj 45 potnikih na avtobusu.
  • 1.259 € na osebo; cena je izračunana pri najmanj 35 potnikih na avtobusu.

 

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz v ekonomskem razredu, letališke in varnostne pristojbine, avtobusni prevoz po programu v Turčiji, cestnine in parkirnine, 5 polpenzionov in 1x nočitev z zajtrkom (dvoposteljne sobe, TWC), vsi ogledi in vstopnine po programu, duhovno in strokovno vodstvo, lokalni vodnik, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

MOŽNA IN OBVEZNA DOPLAČILA:

  • obvezne napitnine za šoferja in vodnika 35 EUR po osebi.
  • enoposteljna soba 220 EUR,
  • riziko pred odpovedjo 65 € (pri 45 osebah) oziroma 70 € (pri 35 osebah)
  • transfer od/do letališča,
  • vožnja z ladjo po Bosporju z večerjo in glasbo: cca 45-55 EUR po osebi.

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVJENI NA www.aritours.si

Nova Gorica, 8.1.2024

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-turcija-po-poti-sv-pavla-2750.pdf857.24 KB

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!