Skoči na glavno vsebino
3 dni
PO DOGOVORU

Termin in kraj odhoda: po naročilu.

Cena: pošljite povpraševanje.

1. dan: PIAGGIO VESPE – PISA - MONTECATINI TERME

Odhod avtobusa v jutranjih urah in vožnja proti Italiji ter z vmesnimi postanki do kraja Ponterede, kjer se nahaja muzej kultnega italijanskega prevoznega sredstva – vespe. Po drugi svetovni vojni Italijani niso smeli več izdelovati ničesar v zvezi z vojno in letalsko industrijo. Prav tako je bilo gospodarstvo popolnoma uničeno in v Ponterebi, v bivši tovarni letal, Enrico Piaggio začne izdelovati cenovno ugodno prevozno sredstvo za množice – vespo… Ogledali si bomo muzej in se nato z avtobusom podali proti Pisi. Nekoč mogočno srednjeveško mesto – država, ki je postala pomembna po pomorski dejavnosti, je vse svoje bogastvo izkazala na trgu, ki ga danes imenujemo Trg čudes… Na našem sprehodu si bomo ogledali katedralo, krstilnico, se fotografirali ob zvoniku . poševnem stolpu in imeli nekaj prostega časa. V poznih popoldanskih urah bomo mesto zapustili in se odpravili proti Montecatini Termam, kjer bo nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: MONTECATINI TERME – VINCI – FIRENCE – MONTECATINI TERME

Po zajtrku se bomo z avtobusom zapeljali v rojstni kraj velikega Leonarda da Vincija – v Vinci. Kdo je sploh bil ta veliki človek, katerega 500. obletnico smrti smo se spomnili leta 2019... Bil je genialni renesančni umetnik in inženir, ki nam je zapustil mnogo čudovitih umetnin in izumov. Obstaja pa tudi „zasebni“ Leonardo, katerega spoznavamo skozi zapiske, ki jih je pisal zase napol šifrirano (beremo jih lahko v ogledalu) in jih širša javnost vrsto stoletij sploh ni poznala. V Vinciju je čudovit muzej, razporejen v več stavbah in tega si bomo tudi ogledali. Sledila bo vožnja v Firence, kjer bomo na obrobju mesta avtobus zapustili in se v center mesta podali s tramvajem. Firence bomo začeli spoznavati najprej v kompleksu cerkve San Lorenzo, kjer si bomo ogledali harmonično zasnovano Brunelleschijevo troladijsko baziliko. Biser notranjščine je stara zakristija z grobovi Medičejcev in številnimi reliefi, ki jih je izdelal Donatello. Kompleks Medičejskih kapelic, ki je danes muzej in jih je delal Michelangeo, do katerega lahko dostopamo iz apside bazilike San Lorenzo, vključuje razkošen mavzolej princev in novo zakristijo v Michelangelovem slogu, zasnovano kot pogrebna kapela družine Medičejci. Po ogledu bo malo prostega časa. Nato se bomo sprehodili do dveh trgov, ki se nahajata eden ob drugem – trg Sv. Janeza (Piazza di San Giovanni) in Stolničnega trga (Piazza del Duomo). Najprej bomo od zunaj občudovali znamenito krstilnico -zgradbo ki sodi med najstarejše v mestu, ima troje izjemnih bronastih vrat, ki sta jih izdelala Andrea Pisano in Lorenzo Ghiberti. Slednji je izdelal tudi slovita vrata, imenovana Porta del Paradiso. Sledi zunanji ogled stolnice St. Maria del Fiore s slavno Brunelleschijevo kupolo in Giottovim Campanillom (zvonikom). Nekaj časa bo tudi prosto za individualne oglede. Dan bomo zaključili z vožnjo s tramvajem do avtobusa in nato do hotela v Montecatini Termah. V hotelu bo večerja in prenočevanje.

3. dan: FIRENCE – NOVA GORICA

Po zajtrku bomo hotel zapustili terse zapeljali do parkirišča ob avtocesti in s tramvajem do centra Firenc. Sprehodili se bomo do osrednjega mestnega trga Piazza della Signoria in si od zunaj ogledali najpomembnejše spomenike. Palazzo Vecchio s svojo mogočno podobo odseva samozavest florentinskih meščanov. V odprti veži Loggia dei Lanzi in drugje po trgu stojijo številni kipi nekaterih najpomembnejših florentinskih kiparjev. Nato bomo obiskali znamenito galerijo Uffizi, ki hrani najimenitnejšo zbirko italijanskega slikarstva na svetu. Že Medičejci so poleg domačih mojstrov v galeriji hranili izbrana dela tujih slikarskih šol, sijajno zbirko antičnega kiparstva, miniatur ter del renesančnih kiparjev. Kljub nekaterim sodobnim predelavam je galerija skupaj z izjemnim bogastvom, ki ga hrani, ostala celostna umetnina brez primere. Po ogledu se bomo podali do slikovitega Ponte Vecchio, staro povezavo z obema bregovoma preko reke Arno. Po ogledu bo še malo prostega časa in nato se bomo s tramvajem vrnili do avtobusa in se odpravili proti domu.

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz na navedeni relaciji z mestnimi pristojbinami, 2 polpenziona v hotelu 3* v Montecatini Termah (dvo, tro alii štiriposteljne sobe, TWC), oglede po programu z vstopninami in rezervacijami za: Vincijev muzej v Vinciju, muzej Piaggio, capelle Medicee, krstilnico in stolnico v Pisi, (galerija Uffizi je za dijake brezplačni), vozovnice za tramvaj v Firencah, slovenskega vodiča in organizacijo ekskurzije.

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA www.porton.si

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-renesancna-toskana-2481.pdf369.69 KB

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!