Skoči na glavno vsebino
27.04.2024
3 dni
NOVA GORICA

Čudovito romanje v mogoče malo manj znane kraje.

TERMIN: 27.4.-29.4.2024

PREDVIDEN PROGRAM: 

1. dan: NOVA GORICA – MONOŠTER (SZENTGOTTHARD) – SOMBOTEL (SZOMBATHELY) – SOPRON

Odhod avtobusa v jutranjih urah in vožnja z vmesnimi postanki za osvežitev mimo Ljubljane, Maribora, preko delčka Avstrije na Madžarsko. Naš prvi postanek bo v Monoštru, mestu ob sotočju rek Rabe in Sapinč. Mesto je ustanovil v 12. stoletju madžarski kralj Bela III, zgradil samostan in mesto poimenoval po bavarskem svetniku sv. Gotardu. Danes je Monošter poznan po slovenski manjšini, ki živi v tem delu Madžarske. Mi bomo obiskali baročno cerkev Marijinega vnebovzetja, ki se nahaja nekdanjem cistercijanskem samostanu. Malo časa bo za sprehod po mestnem jedru. Nato bomo pot nadaljevali do Sombotela (Savarije ali Szambathely) – mesta, kjer se je okoli leta 316 ali 317 rodil zelo priljubljeni svetnik sv. Martin. Pot ga je sicer vodila po svetu – do Toursa v Franciji, ampak mi bomo obiskali kraj, kjer se je rodil. Po ogledu in sveti maši, vožnja do Soprona. Mesto predstavlja srce zahodne Madžarske in ki mu je srednji vek zapustil bogato arhitekturno dediščino v obliki meščanskih hiš, palač in cerkva, ki so zapisane na seznam svetovne kulturne dediščine pri Unescu. Krajši ogled, nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: SOPRON – PANNONHALMA – ESTERGOM – VISEGRAD – SZENTENDRE – BUDIMPEŠTA

Po zajtrku se bomo zapeljali mimo Gyora in naredili postanek v Pannonhalmi. Najprej bomo ugotavljali, kje dejansko se je rodil sv. Martin… Po prepričanju nekaterih, je Pannonhalm namreč pravo rojstno mesto tega svetnika. Kakorkoli, na vrhu griča, se nahaja benediktinska nadopatija, v kateri hranijo srce poslednjega še v monarhiji rojenega Habzburžana – Otta von Habsburga, ki je umrl v starosti 99 let, leta 2011. Sledil bo sprehod in ogled dela opatije. Nato bomo z vožnjo nadaljevali proti Estergomu, sedežu najpomembnejše in najstarejše madžarske rimskokatoliške nadškofije in metropolije. Mesto so po Rimljanih zasedli Slovani in v 10. stoletju Madžari. Predstavljal je prestolnico vladarja Arapda. V mestu se je rodil in krstil Štefan I., ki je združil madžarska plemena v enotno državo in se okronal za 1. Madžarskega kralja. Zaradi vdora Turkov mesto izgubi vodilni položaj in počasi se v mesto vrača visoka duhovščina. Danes je največja znamenitost klasicistična bazilika, ki jo gradijo v drugi polovici 19. stoletja in ki je hkrati tudi največja cerkev na Madžarskem. Po ogledu in sveti maši bomo nadaljevali ob reki Donavi mimo Visegrada, kjer se nahajajo ostanki poletne rezidence Matije Korvina in ostanki srednjeveške citadele, do Szentendre-ja. Mest se nahaja ob meandru reke Donave in je nastajalo skozi stoletja okoli cerkve sv. Andreja. Baročne stavbe pa so ostanek priseljevanja Srbov, ki so jih Madžari povabili, da preženejo Turke. Sprehod po tem turističnem mestecu, kjer se bohotijo trgovinice z lokalnimi dobrotami, med drugim tudi z marcipanom. Po postanku se bomo odpravili proti Budimpešti, kjer sledi nastanitev v hotelu in vožnja do čarde, tipičnega madžarskega lokala s cigansko glasbo. Večerja in nato povratek v hotel, prenočevanje.

3.dan: BUDIMPEŠTA – ZALAVAR – NOVA GORICA

Po zajtrku se bomo odpravili na avtobusni madžarske prestolnice – ob Donavi bomo opazovali Budim z grajskim gričem ter Citadelo, se zapeljali preko enega izmed čudovitih mostov do Pešte in zanimive stavbe parlamenta do Trga herojev, opere in se ustavili ob baziliki sv. Štefana. Malo bo prostega časa za nakup spominkov na ulici Vaci. Nato bomo Budimpešto zapustili in se ob Blatnem jezeru zapeljali do Zalava in se ustavili ob ostankih cerkve sv. Hadrijana iz časov, ko je na tem delu živel knez Kocelj ter sta po teh delih hodila in delovala sv. Brata Ciril in Metod. Po ogledu arheoloških izkopanin se bomo zapeljali še do čarde na pozno kosilo in nato nas bo čakala pot proti domu – mimo Lendave, Murske Sobote, Celja, Ljubljane na goriško, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

 

CENA:

  • 360 € na osebo ; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 40 potnikov na avtobusu

  • 390 € na osebo ; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 30 potnikov na avtobusu.

 

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz na navedeni relaciji (z 2 voznikoma), vse cestne pristojbine in parkirnine, 1 polpenzion v hotelu 3* v Sopronu ali okolici (dvoposteljna soba, TWC), 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v Budimpešti ali okolici (dvoposteljna soba, TWC), oglede po programu z vstopninami v nadopatijo Pannonhalm in baziliko sv. Štefana, ostale oglede po programu brez vstopnin, večerjo v čardi drugi večer s programom in vključeno pijačo, pozno kosilo tretji dan v čardi na poti (brez programa), slovenskega spremljevalca in organizacijo romanja.

 

* SVETE MAŠE – sveta maša bo vsak dan, lahko pa se spremeni kraj le-te

 

MOŽNA DOPLAČILA:

  • Enoposteljna soba      60 €
  • Riziko pred odpovedjo     20 € (pri 40 potnikih) ozrioma 22 € (pri 30 potnikih)
  • Coris – dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco     4,30 € na osebo (skupi

 

PRIJAVE SO MOŽNE:

  • po telefonu na agenciji: 05/981 26 77 ali 040/794-504
  • po mailu info@porton.si

- osebno na agenciji – delovni čas: pon. - pet. 9:00 – 17:00 Ulica Gradnikove brigade 6, Nova Gorica

 

PLAČILNI POGOJI – zanje se boste dogovorili osebno, možno je plačilo s položnicami:

cena: 390 € na osebo; pri udeležbi najmanj 30 potnikov na avtobusu

130 € ob prijavi (+ morebitni riziko)

130 € 10.3.2024

130 € 10.4.2024 oziroma 100 € ob 40 potnikih na avtobusu.

 

Ob prijavi se bo delal tudi sedežni red na avtobusu, zato pohitite s prijavimi!

 

SPOLŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA www.porton.si

Nova Gorica, 23.1.2024

Priponke

First minute

petek, 24.05.2024
ČUDOVITO
sreda, 10.04.2024
GLEDAŠKA PREDSTAVA IN PREVOZ
četrtek, 06.06.2024
NOVO, ŠE NEPOZNANO

Last minute

petek, 21.06.2024
NOV TERMIN 15.5. - 4 MESTA
četrtek, 02.05.2024
ZAGOTOVLJENO!
petek, 21.06.2024
VEČ TERMINOV!