Skoči na glavno vsebino
30.12.2023
4 DNI
LJUBLJANA

Odhod: 30.12. - 2.1.2024

1. DAN: SLOVENIJA - ISTANBUL - ORIENTALSKA PRAVLJICA ZA LAHKO NOČ (nočitev)

Zbor na letališču JP Ljubljana v jutranjih urah in polet v Istanbul, mesto dveh celin. Lega Istanbula obiskovalcu postreže z mešanjem dveh različnih svetov, ki se kljub drugačnosti prav tu zlijeta v popolno harmonijo. Gneča, tradicija, hrup, modernost na eni in zavidljiva zgodovina na drugi strani, so ustvarile veliko znamenitosti, ki vsako leto privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Po prihodu prevoz do hotela in nastanitev. Popoldne se bomo z metrojem odpravili do največjega istanbulskega trga Taksim in vedno živahne Istiklal ulice s številnimi trgovinami, restavracijami in lokali; spoznali bomo moderni Istanbul. Sledila bo zanimiva pešpot - po istanbulskem Montmartru, mimo Galata stolpa do Galata mostu, od koder je nepozaben pogled na osvetljeno mesto. V večernem urah so minareti mošej čudovito osvetljeni in nam pričarajo pravo orientalsko pravljico. Sledi priprava na najdaljšo noč v letu in silvestrovanje na prostem ali restavraciji (doplačilo).

2. DAN: ISTANBUL - MED PALAČAMI IN MOŠEJAMI (zajtrk, nočitev)

Dan namenjen ogledu glavnih znamenitost; doplačilo za vodeni ogled mesta - vključena vstopnina v Topkapi palačo. Za doplačilo priporočamo tudi ogled Cisterne bazilika. Sprehod do Modre mošeje s skrivnostno modro meglico in občudovanja vrednim notranjim dvoriščem s številnimi kupolami in kaskadami, nadaljujemo do cerkve Sv. Modrosti Hagia Sofia – verjetno ene največjih znamenitosti; naprej do palače Topkapi ali palače turških sultanov, saj so prav v tej palači prebivali sultani, dvorne dame, konkubine in evnuhi. Ustavili se bomo na nekdanjem Hipodromu, ki je služil konjskim dirkam, v katerih so Bizantinci izredno uživali. Cisterna bazilika ali podzemna cisterna velja za neobičajno znamenitost in še danes navdušuje s 336 marmornimi stebri.

3. DAN: ISTANBUL - ROŽE - ISTANBULSKA LEPOTICA (zajtrk, nočitev)

Prost dan za samostojna raziskovanja. Ob doplačilu priporočamo izlet na Azijsko stran Istanbula. Vožnja z avtobusom čez znameniti Bosporski most do razgledne točke Çamlıca, ki je vedno polna rož. Domačini tu organizirajo piknike, si privoščijo oddih ali samo uživajo v čarobnem razgledu. Tudi mi bomo uživali v izjemnem razgledu, ki nam bo med številnimi vtisi ostal najdlje v spominu. Obiskali bomo novo, trenutno največjo džamijo v Turčiji Çamlıca, ki jo Turki imenujejo kar "istanbulska lepotica". Zavzema 30.000 kv km in je grajena v osmansko-seldžuškem stilu, s pridihom modernega. Glavna kupola mošeje meri 72 m v višino in predstavlja 72 narodov, ki živijo v mestu Istanbul, sprejme pa kar 60.000 vernikov. Pot bomo nadaljevali v četrt Üsküdar, najbolj avtentični del Istanbula. Odmaknili se bomo od značilnih turističnih poti in zanimivosti ter spoznali sicer konservativno okrožje, ki hrani enkratne skrite dragulje Istanbula. Od sodobnih mošej, ki jih težko preštejemo, do zanimivih knjižnjic, tradicionalnih trgov in hamam. Moški navdušeno igrajo igro Rummikub, ženske pa posedajo na skalnem obrežju ob Bosporju. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali v četrt Kadıköy. Nekdaj zaspana in nezanimiva četrt, danes velja za eno najbolj živahnih in sproščenih na azijski strani. Poleg živahnih kavarn, galerij in barov ter pisanih tržnic in založenih trgovinic, je to četrt umetnikov, njihovih uličnih poslikav in grafitov. Četrt, kjer raziskujemo «drugo stran« Istanbula.

4. DAN: ISTANBUL - MED EVROPO IN AZIJO – SLOVENIJA (zajtrk)

Prost dan še za zadnje nakupe. Ob doplačilu ogled "Sulejmanija". Sprehodili se bomo do ene najlepših mošej Istanbula, Sulejmanove mošeje, kjer vlada posebno umirjeno vzdušje; tukaj se čas za trenutek popolnoma ustavi. Sulejman Veličastni je sultan, v času katerega je Osmanski imperij doživel vrhunec. Vladar je bil tudi velik podpornik umetnikov in kulture. V bližini se nahajata tudi grobnici Sulejmana in njegove žene Hurrem. Za doplačilo priporočamo križarjenje po Bosporju s plovbo po Bosporski ožini med Evropo in Azijo, ob razkošnih palačah sultanov in luksuznimi vilami turške elite, pod obema mostovoma nad Bosporjem. Med plovbo po ožini med Evropo in Azijo, bomo začutili, da je mesto res vez med enim in drugim kontinentom. Istanbul ponuja veliko kulturnih in turističnih znamenitosti, hkrati pa je raj za nakupovanje. Obiskali bomo Grand Bazar, eno izmed največjih znamenitosti mesta. Bazar je prava nakupovalna meka z več kot 5000 trgovinicami, s 16 vhodi in kar 82 ulicami, kjer ponujajo praktično vse: od nakita, keramike, preprog, zlatnine in spominkov, do tekstila, torbic, plaščev in jaken, usnjene galanterije… Če ste ljubitelji kave, čaja in vonja začimb boste uživali na Egipčanskem bazarju ali Bazarju začimb. Nad mešanico barv in vonjev boste naravnost navdušeni. Navdušeni  bodo tudi ljubitelji slaščic, saj je izbira turških specialitet naravnost božanska. Vonju baklav, lokumov in raznovrstnih oreščkov se bomo težko uprli. Še bolj zanimivo kot samo nakupovanje je barantanje in obred pitja čaja. Nekaj prostega časa ter odhod na letališče, od koder bomo poleteli proti letališču v Ljubljani.

CENA: od 669,00 EUR/osebo

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz Ljubljana - Istanbul - Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine, prevoz letališče - hotel - letališče, 3 nočitve z zajtrki v hotelu 3*/4* v dvoposteljnih sobah, lokalni vodnik, slovensko vodenje in organizacijo potovanja.

MOŽNO DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO:

• med 15 in 24 potniki 50 €

MOŽNA DOPLAČILA OB PRIJAVI:

• enoposteljna soba 105 €,

• ogled mesta z vstopnino in vodenjem 38 €,

• cisterna bazilika z lokalnim vodenjem 21 €

• križarjenje z ladjo po Bosporju 32 €,

• voden izlet na Azijsko stran 28 €,

• silvestrska večerja v tradicionalni restavraciji. Več hodni meni, neomejena konzumacija lokalnih pijač (tudi alkoholnih), trebušni ples, DJ: 115 €,

• 2.1. je predviden povratek v Benetke. Cena prevoza od letališča Benetke do Ljubljane/letališča JP Ljubljana znaša 33 € na osebo.

MOŽNA DOPLAČILA NA POTI:

• posamezni prevozi z metrojem ali tramvajem pribl. 1,40 € za posamezno vožnjo.

• strošek morebitnih dodatnih vstopnin

• priporočena napitnina 10 € na osebo (hotelsko osebje, vozniki, lokalni vodnik)

POPUST: otroci 2-12 let v sobi z dvema odraslima osebama 10 %.

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA https://www.palma.si/splosni-pogoji

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-novoletni-istanbul-2343.pdf243 KB

First minute

Last minute