Skoči na glavno vsebino
2 dni
PO DOGOVORU

Termin in kraj odhoda: po naročilu.

Cena: pošljite povpraševanje.

1. DAN: BERGAMO – TACCANI – STRESA

Odhod avtobusa izpred šole in vožnja po Italiji z vmesnimi postanki mimo Benetk, Verone do Bergama. Naš prvi postanek bo v mestu Bergamo, kjer bomo obiskali botanični vrt Orto Botanico di Bergamo Lorenzo Rota. Botanični vrt se nahaja nad Zgornjim mestom Bergama in ob vznožju Bergamskih Alp. Do vrta se pride le peš in sicer po kar nekaj stopnicah, vendar ste med sprehodom nagrajeni s čudovitimi razgledi na mesto in okolico. Vrt je občina ustanovila leta 1972 kot rekonstrukcija naravnega avtohtonega okolja. Vrt je posvečen Lorenzu Loti (1818-1855) prvemu raziskovalcu flore Bergama. V kolikor bo časovno možno, se bomo prehodili še po starem mestnem jedru. Nato bo sledila krajša vožnja do kraja Taccani, kjer bomo obiskali hidroelektrarno na reki Addi. Elektrarno so zgradili v začetku 20. stoletja in je poleg vira obnovljive energije zanimiva tudi zaradi arhitekturne zasnove s čudovito fasado in zanimivo notranjostjo. Danes elektrarna deluje neprekinjeno s 6 turbinami ter s popolnoma prenovljeno strukturo, ki jo upravlja Enel Green Power. Skozi elektrarno se bomo sprehodili z njihovim lokalnim vodnikom. Po ogledu nas bo pot vodila mimo Milana – prestolnice Lombardije, do jezera Maggiore, drugega največjega italijanskega jezera. Jezero je ledeniškega nastanka in kljub temu, da ga obajajo gorovja, se je ob jezeru ustvarila prava mikro mediteranska klima. Naš končni cilj bo mesto Stresa, kjer sledi namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. DAN: STRESA - PARK TICINO – (BRESCIA)

Po zajtrku bomo hotelu zapustili in se zapeljali v smeri proti letališču Malpensa, kjer se nahaja del Parka Ticino. Dolina Ticino se nahaja deloma na švicarskem ozemlju in deloma med Lombardijo in Piemontom; v Italiji jo za langobardski del varuje lombardski park doline Ticino, za piemontski del pa naravni park Ticino. Istoimenska reka ima skupno dolžino 248 km, od prelaza Nufenen v Švici do sotočja s Padom. Dolina Ticino je kot celota leta 2002 prejela priznanje biosfernega rezervata v okviru Unescovega programa Človek in biosfera (MAB). Lombardijski park v dolini Ticino ima površino približno 91.800 hektarjev, od katerih je približno 20.500 zaščitenih kot naravni park, in vključuje celotno upravno ozemlje 47 lombardskih občin in mi bomo z lokalnima vodnikoma obiskali del parka in ugotavljali, kako je urejeno sobivanje človeka in biosfere (za ta del ekskurzije je potrebna športna obutev in oblačila). Po obisku se bomo začeli počasi vračati proti domu. Na poti bomo imeli še krajši postanek v Bresciji, kjer si bomo ogledali obrat za odstranjevanje in obdelavo odpadkov APRICA, kjer predelajo 99% pobranih odpadkov tudi v energijo. Sledila bo le še vožnja proti domu z vmesni postanki na avtocesti.

Cena vključuje: avtobusni prevoz na navedeni relaciji in vse mestne pristojbine, 1 polpenzion v hotelu 3* v Stresi (dvo ali troposteljne sobe, TWC), turistično takso v hotelu, oglede po programu s strokovnimi vodenji, slovenskega spremljevalca na poti in organizacijo ekskurzije.

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA! OBJAVLJENI NA www.porton.si

Priponke

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!