Skoči na glavno vsebino
1 DAN
NOVA GORICA

Najvišji vrh Avstrije in lokalna tradcija v Heiligenblutu.

TERMIN:

  • torek, 15.08.2023

  • Odhodi: 6:20 uri Nova Gorica, 6:30 uri Šempeter

Zjutraj se bomo podali do avstrijske meje in naprej do vasice Heiligenblut, ki leži na višini 1.288 m.
Gotska romarska cerkev sv. Vincenca z visokim zvonikom, zgrajena 1460-91, daje kraju značilno podobo, v njej pa so shranjene relikvije svete rešnje krvi. Po legendi je relikvijo prinesel v te kraje iz Konstantinopla danski vitez Brikcij v letu 914. Na poti domov ga je presenetil in pod seboj pokopal snežni plaz. Njegovo telo so našli potem, ko so iz krvi zrasli v snegu trije klasi pšenice. Vasica pa se vsakega 15.8. odene z gorskim cvetjem – na praznik Marijinega Vnebovzetja se pred cerkvijo zberejo domačini, praznično oblečeni in ženske pripravijo šopke iz gorskih cvetic, ki jih nato na dražbi prodajo na vaškem trgu.
Pot nas bo v nadaljevanju vodila čez visokogorsko cesto Grossglockner, od koder se odpira pogled na več kot 30 vrhov, ki presegajo mejo 3.000 m. Cesto so začeli graditi leta 1930, na njej pa je v nemogočih pogojih delalo tudi do 4000 delavcev.
Ena največjih znamenitost je center Kaiser Franz Josefs Höhe, od koder se odpira pogled na goro Grossglockner in na mogočni ledenik Pasterze. Krajši postanek bo ravno pravšnji za razgled na čudovite gorske motive. Vrnili se bomo v dolino in nadaljevanje do Lienza, glavnega mesta Južne Tirolske z 12.000 prebivalci. Poleg športnih aktivnosti Lienz ponuja tudi mnoge zanimive zgodovinske točke. Prvi zametki mesta so nastali že v času Keltov v 1. stoletju pred našim štetjem. V bližini lahko vidimo ostanke rimskega mesta (die Römerstadt) Aguntum. Lienz je v svoji zgodovini zamenjal številne gospodarje od Habsburžanov in Bavarcev, Francozov do Italijanov ter celo Angležev in Avstrijcev. Po ogledu se bomo odpeljali proti domu. Prihod domov je predviden v poznih večernih urah.

Cena:

  • 65 €/osebo pri najmanj 45 potnikih na avtobusu

  • 70 €/osebo pri najmanj 35 potnikih na avtobusu

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, vstopnino za visokogorsko cesto Grossglockner, zunanje oglede po programu, vodenje in organizacijo izleta.

 

SPLOŠNNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA! Objavljeni na www.porton.si

Nova Gorica, marec 2023

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-grossglockner-1921.pdf976.4 KB

First minute

Last minute