Skoči na glavno vsebino
10.06.2024
6 DNI
LJUBLJANA

Čudovita in hkrati nepoznana...

TERMIN:

10.6.-16.6.2024

PREDVIDEN PROGRAM:

1. dan: Slovenija (Ljubljana) – Sremska Mitrovica – Niš

Odhod iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja preko Hrvaške v Srbijo v SREMSKO MITROVICO. Tu je nekoč stalo rimsko mesto SIRMIUM, prestolnica rimske province Spodnje Panonije ter v 3. stol. ena od štirih prestolnic Rimskega cesarstva; od 4. stol. pa tudi pomembno krščansko središče. Z mestom so povezani mnogi rimski cesarji, sloviti Mark Avrelij pa je v tukajšnji cesarski palači napisal eno izmed svojih knjig. Ogled arheološkega parka. Nadaljevanje poti mimo Beograda do okolice Niša. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: Niš – Sofija

Po zajtrku nadaljevanje poti mimo Pirota čez mejni prehod Dimitrovgrad in naprej v SOFIJO, prestolnico Bolgarije. Že v 5.stol. je na ozemlju današnjega mesta stalo močno trakijsko oporišče, ki je doživelo razdejanje; uničila sta ga Filip II. Makedonski in Aleksander Veliki. Nekoč cvetoče rimsko mesto Serdica je v naslednjih stoletjih doživelo vrsto opustošenj: najprej Goti, za njimi Huni, v srednjem veku Madžari in Srbi, pa tudi križarji pod kraljem Friderikom I. Barbarosso so mestu povzročili veliko gorja. Kasneje postane eno najpomembnejših trgovskih središč, v 14. stol. se preimenuje v Sofijo. Iz majhnega provincijskega mesta se razvije močno industrijsko, politično, gospodarsko in kulturno središče, ki šteje več kot milijon prebivalcev. Ogledi: katedrala Aleksander Nevski, zgrajena v neobizantinskem slogu, simbol svobode in spomenik dvestotisočim ruskim vojakom, ki so dali življenje za bolgarsko neodvisnost, s kripto, v kateri so na ogled ikone in zbirka dragocenih predmetov, cerkev sv. Sofije iz 6. stol. po kateri je mesto dobilo ime, parlament, spomenik Osvoboditeljem, … Sprehod po starem mestnem središču in najživahnejši mestni ulici Viltoša. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: samostan Rila – Samokov – Plovdiv

Vožnja v osrčje gorovja Rila, kjer so v kotlini pod vrhom Maljevica na višini okrog 1100m že v 10. stol. zgradili samostan RILA (Ivan Rilski), ki ga kot prvega obiščemo na naši poti. Samostan je še danes najpomembnejše versko in kulturno središče države, v preteklosti je veljal za kraj narodnega prebujenja. Ogledamo si lepo samostansko cerkev, ki jo na stenah krasijo poslikave številnih umetnikov, v notranjosti dragoceni ikonostas in druge umetnine, zakladnico ter mogočno trinadstropno samostansko poslopje. Nadaljevanje poti skozi zimsko športno središče Borovec v SAMOKOV. Postanek za ogled mesteca, ki velja za središče rezbarske in slikarske umetnosti (slavna Samokovska šola). V nadškofijski cerkvi Sveta Bogorodica občudujemo rezbarsko umetnino ikonostas, ogledamo pa si tudi Bairakli mošejo. V večernih urah prihod v PLOVDIV, večerja in nočitev.

4. dan: Plovdiv – Dolina vrtnic – Kazanlak – Velika Šipka – Veliko Tarnovo

Mesto PLOVDIV, ki leži ob reki Marici, se je v svoji več kot dvatisočletni zgodovini iz prvotne utrdbe Eumolpias iz 4. stol., preko rimske naselbine Trimontium in srednjeveškega trgovskega središča Philibe v preteklem stoletju razvilo v močno gospodarsko in kulturno, drugo največje bolgarsko mesto. V starem zgodovinskem mestnem središču si ogledamo najlepšo cerkev sv. Konstantin in Elena, dobro ohranjen rimski teater, stadion in mnoge lepe značilne bolgarske stavbe. Nadaljevanje poti v Dolino vrtnic. Bolgarija slovi kot največja proizvajalka rožnega olja, zato bo pogled na polja vrtnic, ki so osnova za izdelavo parfumov, še posebno doživetje. Postanek v KAZANLAKU za ogled grobnice enega izmed trakijskih knezov iz 3. stol. pr. Kr., ki je zaradi svoje pomembnosti pod zaščito UNESCA. V ŠIPKI obiščemo cerkev, ki jo krasijo zlate kupole, zgradili pa so jo v spomin na padle ruske vojake v bojih s Turki. Zvečer prihod v VELIKO TARNOVO in nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

5. dan: Veliko Tarnovo – vinska klet – Sofija

Ogled slikovitega mesta VELIKO TARNOVO ob reki Jantri, ki je bilo že v 13. stol. prestolnica bolgarskega kraljestva, danes pa je pomembno gospodarsko in univerzitetno središče. Na treh od več gričev, na katerih se mesto razteza, se nahajajo glavne znamenitosti: trdnjava iz 14.stol., Patriarhova cerkev, ostanki Carske palače, … Sprehodimo se po uličicah s številnimi trgovinicami in obiščemo čudovite freske v cerkvi sv. Petra in Pavla. Ker velja dolina ob reki Donavi za eno izmed odličnih vinorodnih področij, si za konec dneva privoščimo degustacijo žlahtne kapljice v eni izmed vinarij. Zvečer prihod v SOFIJO in nastanitev v hotelu. Zadnjo večerjo na bolgarskih tleh nam postrežejo v narodni restavraciji, kjer uživamo ob spremljanju folklornega programa in bolgarske glasbe. Nočitev.

6. dan: Sofija – Slovenija

Po zajtrku slovo od Bolgarije ter vožnja mimo Beograda, Zagreba v kraje odhoda, kamor se vrnemo v poznih večernih urah.

Maše bodo vsak dan po dogovoru z duhovnim voditeljem.

 

CENA:

  • 599 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 45 potnikov na avtobusu.
  • 669 € na osebo;cena je izračunana pri udeležbi najmanj 35 potnikov na avtobusu.

 

CENA VKLJUČUJE: V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 4 x polpenzion, 1 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), 1 x večerja v narodni restavraciji, vsi zunanji ogledi po programu, vstopnine: arheološki park S. Mitrovica, samostan Rila, Plovdiv, Kazanlak, ogled in degustacija v vinski kleti, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

MOŽNA DOPLAČILA:

  • enoposteljna soba 120 €
  • riziko pred odpovedjo 33 € (za ceno pri 45 potnikih)

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA www.aritours.si

Nova Gorica, 10.1.2024

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-bolgarija-2807.pdf809.32 KB

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!