Skoči na glavno vsebino
2 dni
PO DOGOVORU

Belokranjska pogača je, tako kot vino - ponos in dobrodošlica v Belo krajino.

Strokovna ekskurzija za dijake programa slaščičar

1. DAN: ČRNOMELJ – METLIKA

Jutranji odhod avtobusa izpred šole in vožnja proti Dolenjski. V Ivančni Gorici bomo avtocesto zapustili in se odpravili Žužemberka in Semiča do Črnomlja. Mesto, ki »melje črno«, kot pove njegovo ime, so začeli klicati Črnomelj zaradi mlinarja, ki je v starko preoblečeni dobri vili namesto bele moke namlel črno, pa ga je kaznovala. A Črnomelj ni poseben le po imenu, temveč po legi na pomolu ob reki Lahinji in Dobličici, bogati zgodovini in prestah. Črnomaljci so že od nekdaj prestarji in o podjetnih Črnomaljkah, ki so pekle preste in jih ponujale na sejmih, se piše že od leta 1855. Če ne bi bile preste pomembne, se Črnomaljcev zagotovo ne bi prijel vzdevek „Prestarji“. Tudi mi se bomo za nekaj časa prelevili v „Prestarje“. Ko bo polovica skupine netla in oblikova ter pekla preste, se bo druga polovica sprehodila med etnografsko zbirko in po mestu, nato se bomo zamenjali. Po obisku Črnomlja se bomo zapeljali do enega najlepših kotičkov Bele krajine - čudovitega izvira reke Krupe.

Sledila bo vožnja do Metlike. Metlika je starodavno mesto Bele krajine, ki je iz zraka videti kot sestavljanka mestnih hiš in gradu v obliki srca sredi zelene narave. Ima burno zgodovino, ki se riše v grbu mesta. Dva krokarja sta graščaka, ki naj bi ju grofica začarala, ker sta zaspala na straži. Na obronkih Metlike, pod Tremi farami, ima svojo domačijo in delavnico gospa Mojca. Njene domače dobrote so znane daleč naokoli. V edinstvenem prostoru - Hiši dobrega kruha, kjer ne gre le za hrano, nam bo predstavila izdelavo tradicionalne belokranjske pogače, ki ne manjka v nobeni hiši in ob nobeni dobrodošlici. Predstavila nam bo tudi njene sladice, ki jih dnevno pripravljajo v domači slaščičarni.

Nato se bomo zapeljali do bližnjega hotela, kjer si bomo razdelili sobe, imeli večerjo in prenočevanje.

 

2. DAN: METLIKA – RADOVICA – ČURILE

Po zajtrku v hotelu se bomo zapeljali v bližnjo vasico Radovica. V stari, tipični leseni belokranjski hiši iz 18. stoletja se bomo udeležite učne ure v času po drugi svetovni vojni. Na humorističen, zabaven in hkrati poučen način bomo spoznavali Belo krajino, njeno zgodovino, kulturo, belokranjsko nošo, glasbila, kulinarične značilnosti… Vse to nas bo naučil strog a pravičen učitelj. No, to bo počela polovica skupine. Kaj pa druga polovica? Belokranjske pisanke in drsanke poznamo predvsem kot mojstrske tradicionalne izdelke, ki so že vrsto desetletij najbolj znan belokranjski spominek. No, druga skupina bo izdelovala pisanke in svoje mojstrovine bomo odnesli domov. Skupini se bosta seveda tudi zamenjali. Potepanje po Beli krajini bomo zaključili v vasici Čurile. Kmetijo Pečarič najdemo na sončni strani Gorjancev in že stoletja so povezani z vinogradništvom. Sprehodili se bomo skozi njihovo vinsko klet in nato spoznali, kako in katera belokranjska vina lahko uporabljamo pri izdelavi sladic in ob pripravljenih sladicah.

Nato bo počasi dovolj in odpravili se bomo proti domu. Da ne bomo lačni, še zgodnja večerja na enem izmed počivališč ob avtocesti in prediven pred šolo v večernih urah

 

Cena: pošljite povpraševanje

 

Cena vključuje:

avtobusni prevoz na navedeni relaciji, 1 polpenzion (večerja, zajtrk) v hotelu Bela krajina v Metliki (dvo in troposteljne sobe, TWC), turistično takso in oglede/delavnice po programu: izdelava prest v Črnomlju, kjer vsak dijak izdela svojo presto, obisk Hiše kruha ter prikaz idelave belokranjske pogače in sladice, „pouk“ v šoli Bistra buča in izdelava belokranjskih pisanic, obisk Hipe vina pečarič z ogledom in sladkim prigrizkom, pozno kosilo na poti domov, vodenje in organizacija ekskurzije.

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PRGRAMA. OBJAVLJENI NA www.porton.si.

Nova Gorica, december 2022

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!