Skoči na glavno vsebino
28.04.2023
4 dni
NOVA GORICA

Na poti med nasadi oljk in modrino morja, prelivajočega se v nebo, odkrivamo varna sidrišča človekovega  kulturnega ustvarjanja. Obdelovanje zemlje in molitev so prebivalci dna italijanskega škornja vedno združevali v nedeljivo celoto. Spremljalo jih je tudi zlo in prav zaradi pomoči v boju zoper to, si je eno od votlin za svetišče izbral nadangel Mihael. Pater Pij je bil stoletja kasneje njegov zvesti sodelavec in je priprošnjik v stiskah še danes. Vsemu temu se pridružuje še Marijino svetišče z nazareško hišico v Loretu ter srednjeveško mesto Assisi, skrito med umbrijskimi griči, kraj sv. Frančiška Asiškega in sv. Klare.

Termin:

  • 28.4. - 1.5.2023

1. dan: Slovenija – Assisi

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Italijo in s krajšimi postanki mimo Benetk, po slikoviti Toskani in Umbriji v ASSISI, mesto sv. Frančiška in sv. Klare. Z ogledi pričnemo z obiskom najimenitnejše in najlepše stavbe, bazilike sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskami pa so ju obogatili znani umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja svetnikov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki, kamor jih je položil brat Elija. V njegovi bližini so relikvije njegovih štirih zvestih učencev, enemu izmed njih, sv. Rufinu je posvečena tudi stolnica. Po maši sprehod po ozkih mestnih ulicah, kjer si ogledamo glavni trg, lepe palače, ostanke Minervinega templja, baziliko sv. Klare, stolnico, … v prostem času pa si privoščimo še pravi italijanski kapučino. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan:Assisi – Monte Sant'Angelo - San Giovanni Rotondo

Po zajtrku se ustavimo na ravnini pod mestom. V lepi, mogočni cerkvi Angelske Matere božje se nahaja kapelica Porcijunkula, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. Po maši nadaljevanje vožnje ob obali Jadranskega morja v pokrajino Apuljo, do Garganskega polotoka. Po slikoviti cesti se vzpnemo do mesteca MONTE SANT’ANGELO, kjer je prvo svetišče stalo že v davnem 5. stol., ko se je nadangel Mihael prikazal krajevnemu škofu. Ogledamo si znamenito romarsko cerkev sv. Mihaela, nato pa se odpravimo v bližnji SAN GIOVANNI ROTONDO. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan:San Giovanni Rotondo

Zajtrk. Dan namenimo obisku enega najpriljubljenejših romarskih središč v Italiji. V tukajšnjem kapucinskem samostanu je živel in deloval vse do svoje smrti Francesco Forgione, ki si je redovno ime pater Pij izbral pri 23. letih, ko je bil posvečen v duhovnika. Skoraj vse življenje je nosil stigme – znamenja Kristusovih ran in je bil izredno priljubljen spovednik. Leta 1999 ga je papež sv. Janez Pavel II. po enem najkrajših postopkov v zgodovini Cerkve razglasil za blaženega in nato leta 2002 za svetnika. Tekom dneva obiščemo svetnikov grob v kripti nove moderne cerkve, katere hodnik in grob je z veličastnimi mozaiki obogatil naš rojak jezuit p. Marko Ivan Rupnik ter si ogledamo staro samostansko cerkev in muzej s spominsko sobo. Maša. Popoldne opravimo križev pot, ki se nahaja nad svetiščem, preostanek časa do večerje pa izkoristimo za osebne pobožnosti, nakup spominkov in samostojne oglede. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: San Giovanni Rotondo - Loreto – Slovenija

Po zajtrku vožnja v LORETO, ki slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, o kateri pripoveduje izročilo, da so jo sem prinesli angeli iz Nazareta in da je v njej bivala Sveta Družina. Po ogledu in sprehodu po trgu Matere božje, kjer se bohotijo mogočni vodomet in številne palače, delo slavnih italijanskih stavbenikov, se odpravimo proti domu. Mimo Bologne in Benetk se v kraje odhoda vrnemo v nočnih urah.

Cena: 359 € na osebo; cena je izračunana pri 45 potnikih na avtobusu

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 3 polpenzioni v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, prevoz z lokalnim avtobusom v San Giovanni Rotondo, strokovno in duhovno,  vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV, vstopnina in lokalno vodenje v Assisiju.

Možna doplačila

  • 60 EUR enoposteljna soba
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 9,37 EUR (za osebe starejše nad 75 let 14,05 EUR)
  • rizikko pred odpovedjo

First minute

Last minute

AKCIJA ZIMA 2023