Skoči na glavno vsebino
09.05.2024
3 DNI
MP VRTOJBA

Prelepo srednjeveško mesto Assisi, skrito med umbrijskimi griči in danes pod Unescovo zaščito, je kraj, ki ga enostavno moraš obiskati. Ko hodiš po poteh, ki jih je ubiral že sv. Frančišek Asiški, začutiš bližino njegovega duha in šele tu resnično spoznaš skromnost, ki jo je živel in učil.

TERMIN:

9.5.-11.5.2024

PREDVIDEN PROGRAM:

1. dan: Slovenija (MP VRTOJNA) – gora La Verna – Assisi

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Italijo in naprej mimo Benetk, Bologne ter Firenc po slikoviti Toskani in Umbriji proti Assisiju. Najprej se zapeljemo na GORO LA VERNA, kraj miru in tišine, kjer je Frančišek leta 1213 prejel Kristusove rane, se sem vedno znova vračal in tu preživel veliko časa. Na nadmorski višini 1128 m, od koder je čudovit razgled po dolini in na Apenine, vidimo trg, obdan z več zgradbami, ki so nastale večinoma v 15. in 16. stol. Ogledamo si kapelo Angelske Matere Božje iz sredine 13. stol., baziliko, kjer se nahaja kapela, v kateri hranijo relikvijo sv. Frančiška, ter postanemo pri lesenem križu, glavnem znamenju Frančiškovih molitev. Maša. Popoldne prihod v slikovito mestece ASSISI, ki obdano z mogočnim obzidjem stoji na enem izmed umbrijskih gričev. Na ravnini pod mestom si ogledamo veličastno cerkev Angelske Matere Božje, zgrajeno leta 1569. Pod njeno kupolo se nahaja kapelica PORCIJUNKULA, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. V bližini bazilike je skupaj s sobrati zgradil skromno bivališče, iz katerega se je kasneje razvil prvi frančiškanski samostan. V samostanu hranijo številne predmete iz svetnikovega življenja, v njem se nahaja tudi kapela Frančiškove smrti. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: Assisi – Rivotorto

Zajtrk. V mestu sv. Frančiška in sv. Klare začutimo tisti duh Assisija, ki ga lahko doživi vsakdo, ki to želi, saj nas spremlja povsod, kamor koli se odpravimo. »Raj na zemlji« je poimenoval to mestece papež Janez XXIII., ko je kot romar molil na grobu sv. Frančiška. Obiščemo najimenitnejšo in najlepšo stavbo – baziliko sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskami pa so ju obogatili znameniti umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja Frančiškov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki, kamor jih je položil brat Elija. V njegovi bližini pa se nahajajo relikvije njegovih štirih zvestih učencev, enemu izmed njih (sv. Rufinu) je posvečena stolnica. Maša. Po maši sprehod po ozkih mestnih ulicah mimo glavnega trga, mnogih lepih palač, ostankov Minervinega templja, do bazilike sv. Klare in do cerkve Marije Velike, kjer se nahaja grob blaženega Karla Acutisa, zavetnika mladih in programerjev, prvega t.i. milenijskega svetnika. Karlo je pri svojih 15 letih živel vero v polnosti. Kot je dejal: »Moj življenjski program je biti vedno blizu Jezusu in če bi ljudje vedeli, kaj je večnost, bi naredili vse, da spremenijo svoje življenje. Vsi ljudje so namreč rojeni kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije. Zato je pomembno, da se zavemo, da svetost ni v dodajanju, temveč odvzemanju: manj prostora zame in več za Boga.« Med potjo se seznanimo s pomembnejšimi stavbami in lepimi palačami, ostanki Minervinega templja, obiščemo pa tudi stolnico sv. Rufina. Prosto za nakup spominkov, kosilo, kavico, … Popoldne se zapeljemo v tri kilometre oddaljen RIVOTORTO, kjer je sv. Frančišek ustanovil prvo redovno naselbino svoje redovne skupnosti. Ko se je sv. Frančišek odločil, da zapusti udobno življenje, je nekaj časa s svojimi učenci preživel v nizki kamniti stavbi, pokriti z vejami. Po letu 1500 so nad preprosto kolibo postavili cerkev, ki naj bi varovala prvo prebivališče Frančiškovih bratov. Ko jo je leta 1854 porušil potres, so na njenih temeljih v gotskem slogu sezidali današnjo. Nizka kamnita zgradba znotraj te cerkve pa je verjetno približna rekonstrukcija Frančiškove kolibe iz leta 1455. Izjemne so notranje poslikave v cerkvi, delo umetnika Cesare Permeia, in predstavljajo ključne trenutke v življenju sv. Frančiška v času bivanja v Rivotortu. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: Assisi – Loreto – San Marino – Slovenija (MP VRTOJBA)

Po zajtrku vožnja v LORETO, ki slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, o kateri pripoveduje izročilo, da so jo sem prinesli angeli iz Trsata in da je v njej bivala Sveta Družina. Maša. Po ogledu in sprehodu po Trgu Matere Božje, kjer se bohotijo mogočni vodomet in številne palače, delo slavnih italijanskih stavbenikov, nas pot vodi naprej v SAN MARINO, »državico v državi«. Na gori Titano se sprehodimo po ozkih, vedno živahnih uličicah te najstarejše evropske republike in občudujemo glavne mestne znamenitosti: vrata in cerkev sv. Frančiška, Trg Svobode z vladno palačo, baziliko sv. Marina, mogočno obzidje s stolpi, … Še nekaj prostega časa za zadnji cappucino in že hitimo nazaj proti domu. Mimo Bologne in Benetk se vrnemo v kraje odhoda v poznih večernih urah.

 

CENA:

  • 289 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 45 potnikov na avtobusu
  • 309 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 40 potnikov na avtobusu
  • 329 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 35 potnikov na avtobusu

 

CENA VKLJUČUJE: V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in mestne takse, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, vstopnina v baziliko in lokalno vodenje v Assisiju, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

MOŽNA DOPLAČILA:

  • Enoposteljna soba 50 €
  • Riziko pred odpovedjo 16 € (cena za 45 potnikov)

 

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SSESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA www.aritours.si

Nova Gorica, 9.1.2024

Priponke

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!