Skoči na glavno vsebino
26.10.2024
5 dni
OD DOMA

Peta italijanskega škornja -

od čudovite kraške pokrajine, do srednjeveških mest, vmes pa tipična kulinarika.

 

TERMIN: 26.10.-30.10.2024

1. dan: NOVA GORICA – LORETO - SAN SEVERO

Odhod iz Nove Gorice v jutranjih urah in vožnja v Italijo, mimo Benetk, Riminija in Ancone do Loreta. Mesto slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, o kateri pripoveduje izročilo, da so jo tja prinesli angeli iz Trsata in da je v njej bivala Sveta Družina. Krajši postanek. Nato nadaljevanje vožnje proti Apuliji, kjer sledi v okolici San Severa nastanitev v kmečkem turizmu, večerja in prenočevanje

2. dan: SAN SEVERO - CASTEL DEL MONTE - BARI – TORRE CANNE ali okolica

Po zajtrku vožnja proti jugu v Apulijo, mimo Foggie, središča velike apulijske nižine, proti jugu, v Castel del Monte, kjer stoji najlepši apulijski spomenik, imenovan tudi »krona Apulije«. Presenetljiv, včasih kar mističen grad Friderika II. Štaufovca z nenavadnim osem kotnim tlorisom, zgrajen v 13. stol., bo vsekakor očaral tudi vas. Ogled. Popoldne bomo potovanje nadaljevali ob obali v Bari, prestolnico Apulije. Stari del mesta hrani številne srednjeveške spomenike, med katerimi je vsekakor najbolj znana bazilika sv. Nikolaja, moderni del pa odlikujejo mogočne stavbe, široke avenije in lepe obmorske promenade. Po ogledu sledi vožnja mimo letovišča Torre Cane, nastanitev na kmečkem turizmu, večerja in nočitev.

 

3. dan: TORRE CANNE ali okolica - SANTA MARIA DI LEUCA - LECCE - OSTUNI – TORRE CANNE ali okolica

Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevno potepanje po južni Apuliji oz. Salentu. Najprej se bomo zapeljali na skrajni rt Apulije, v Santa Maria di Leuca, kjer bo krajši postanek za počitek in uživanje v razgledu na stičišče Jadranskega in Jonskega morja. Vožnja ob morski obali v Lecce. To imenitno mesto, ki ga imenujejo tudi »baročne Firence«, odlikuje bogata baročna arhitektura: med stavbami so najlepše cerkev Santa Croce, Palazzo del Governo, škofijska palača in semenišče. Nato se bomo mimo antičnega pristanišča Brindisi odpeljali proti slikovitemu mestecu Ostuni. Tu si bomo ogledali nevsakdanjo cerkev ter mestno jedro, ki kot bela dama kraljuje na obronkih »murge«. Sledi povratek v kmečki turizem, večerja ter nočitev.

4. dan: TORRE CANNE ali okolica - MATERA – ALBEROBELLO – SAN SEVERO (okolica)

Po zajtrku bomo hotel zapustili in se najprej zapeljali po slikoviti pokrajini doline D'Itria, posejani z nenavadnimi belimi kamnitimi hišicami okroglih oblik in pokritimi s stožčastimi strehami, svetovno znanih trullijev. V Alberobellu si bomo ogledali čudovite trule in imeli tudi nekaj prostega časa. Nato bo sledila vožnja v Matero, mesto, ki je pod Unescovo zaščito in se ponaša z nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic, votlinskih bivališč imenovanih sassi in belo obarvanih hišk. Slikovito mesto služi kot kulisa filmskim umetnikom, med drugim je bil tudi posnet tudi Kristusov pasijon. Po ogledu nadaljevanje vožnje do San Severa oziroma okolice, nastanitev na kmečkem turizmu, večerja in prenočevanje.

 

5. dan: SAN SEVERO (okolica) - SAN GIOVANNI ROTONDO – NOVA GORICA

Po zajtrku bomo hotel kmečki turizem zapustili in se zapeljali na polotok Gargano, natančneje v San Giovanni Rotondo. Cilj našega obiska bo degustacijo lokalnih dobrot (oljčno olje, mozarella, salame, testenine,…), kjer bo možen tudi nakup. Po želji še krajši sprehod po svetišču posvečenem svetniku patru Piju. Nato se bomo odpravili proti domu, s postanki na avtocesti. Prihod v Novo Gorico je predviden v poznih večernih urah.

 

CENA:

  • 685 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 6 potnikov v kombiju.

 

CENA VKLJUČUJE: prevoz s kombijem na navedeni relaciji z odhodom od doma, 4 polpenzione na kmečkih turizmih turistično takso, oglede po programu z lokalnimi vodniki, kjer je to potrebno, vstopnino na Friderikov grad, slovenskega vodnika in organizacijo potovanja.

 

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi:

  • enoposteljna soba 200 € (na vprašanje)
  • riziko pred odpovedjo 35 € na osebo

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVELJENI NA  www.porton.si

Nova Gorica, 19.07.2024

Priponke

PriponkaVelikost
PDF icon porton-apulija-s-kombijem-3011.pdf971.28 KB

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!