Skoči na glavno vsebino
19.05.2024
6 DNI
LETALIŠČE BRNIK

Albanija, »dežela orlov«, se šele v zadnjem času kot droben cvet sramežljivo odpira tujcem. Bogata zgodovina dežele, ki so jo ukrojili Iliri, Grki, Rimljani, Bizantinci in Turki, se skupaj s prijetnim mediteranskim podnebjem in neokrnjeno naravo staplja v čudovito celoto, v edinstveno deželo, v kateri lahko še vedno doživimo drugačnost. Le streljaj stran pa Sev. Makedonija že od nekdaj navdušuje obiskovalce s svojim pristnim balkanskim gostoljubjem, bogato kulturno dediščino in starodavnimi običaji.

TERMIN:

19.5.-24.5.2024

PREDVIDEN PROGRAM:

1. dan: Ljubljana – Skopje

Zbor potnikov na letališču JP Ljubljana in polet proti glavnemu mestu Makedonije. SKOPJE, mesto, kjer se je rodila in preživela svoje otroštvo velika dobrotnica in Nobelova nagrajenka za mir Mati Terezija, je danes prestolnica Severne Makedonije in hkrati njeno največje mesto. Na stavbah se vidi močan vpliv turške arhitekture, čeprav je velik del mesta hudo poškodoval potres leta 1963. Ogled glavnih mestnih znamenitosti v orientalskem delu mesta, ki je dobil današnjo podobo v 16. in 17. stol. in je v tistem času veljal za najbogatejše trgovsko središče na Balkanu: skopska čaršija, Kuršumli ban, Daut-pašin haman, javno kopališče iz 16. stol., Begova džamija, znamenit kamniti most čez reko Vardar, lepa pravoslavna cerkev sv. Spasa, … Ogled mesta zaključimo na glavnem trgu pri spomeniku Materi Tereziji, ki stoji na mestu, kjer je do uničujočega potresa, stala cerkev, kjer je bila Mati Terezija dan po svojem rojstvu krščena. Njene rojstne hiše danes več ni, so pa v neposredni bližini kraja, kjer je nekoč stala, uredili muzej, ki si ga ogledamo. Maša. Večerja in nočitev v hotelu.

»Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Bil je pravi duhovnik po Jezusovem Srcu; blagega in ponižnega srca. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, obhajal me je, me blagoslovil in rekel: ›V misijone greste. Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju.‹ Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.« (sv. Mati Terezija)

2. dan: Skopje – samostan sv. Janeza Krstnika (sv. Jovan Bigorski) – Ohrid

Zajtrk. Pot do OHRIDA nas vodi po slikoviti dolini reke Črni Drim mimo jezera MAVROVO, ki je nastalo po zajezitvi reke leta 1953. Pri tem je del vasi poplavila voda in danes je zanimiv pogled na vrh zvonika potopljene cerkve, ki sega nad gladino jezera. Daljši postanek naredimo v samostanu sv. Janeza Krstnika (SV. JOVAN BIGORSKI). Tukaj hranijo edinstven ikonostas, delo bratov Filipovski, ki predstavlja več kot petsto človeških in dvesto živalskih figur, le-te pa sestavljajo zgodbo stare in nove zaveze. Nadaljevanje poti do OHRIDA, enega najlepših mest Makedonije. Sprehod skozi staro mestno jedro, ki je pod zaščito UNESCA in ga krasi značilna arhitektura. Nekdaj je mesto imelo tristo petinšestdeset cerkva, po eno za vsak dan v letu in od tod tudi ime – »makedonski Jeruzalem«. Ogled glavnih mestnih znamenitosti, cerkve sv. Sofije, sv. Jovana Kanea, sv. Klementa, Klementove univerze, Samuelove trdnjave, rimskega amfiteatra,… Maša. Prosto za sprehod po ohridski »čaršiji« in nakup pravih ohridskih biserov. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: Ohrid – Berat

Zajtrk in vožnja do znamenitega samostana SV. NAUM, ki stoji na skalni gmoti nad ohridskim jezerom, v katerega se zlivajo deviški izviri Črnega Drima. Proti koncu svojega življenja je sv. Naum zgradil samostan in cerkev sv. Nadangela, v kateri je tudi pokopan. Še posebej impresivne so freske in ikone, ki upodabljajo njegovo življenje in čudeže. Po ogledu vožnja preko meje v Albanijo ter nadaljevanje poti v notranjost dežele v BERAT, eno najlepših albanskih mest in pravo muzejsko središče, ki je poznano tudi kot mesto tisočerih oken. Živopisni Berat, ki leži ob reki Osum, je eno redkih albanskih mest, ki je ohranilo staro, otomansko arhitekturno zasnovo. Ponaša se z zanimivo staro mestno utrdbo, ki jo obdaja mogočno obzidje s štiriindvajsetimi stolpi. Znotraj grajskega obzidja ljudje še vedno živijo v tradicionalnih hišah, podobno kot njihovi predniki že stoletja nazaj. Pod gradom pa sta še posebej zanimivi Sultanova mošeja iz 15. stol. ter molilnica dervišev. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: Berat – Ardenica – Drač

Zajtrk. Vožnja do ARDENICE, pravoslavnega samostana Marijinega rojstva, ki se ponaša z bogatim ikonostasom in freskami. Po ogledu nadaljevanje poti v največje pristaniško in eno najstarejših albanskih mest DRAČ, ki je zraslo na območju nekdanje grške kolonije Epidamnos, poznejšega Dyrrachiona. Sprehod ob bizantinskem mestnem obzidju, ogled rimskega amfiteatra, mošeje ter arheološkega muzeja. Maša. Nastanitev v hotelu ob obali ter prosto do večerje. Nočitev.

5. dan: Drač – Kruja – Drač

Po zajtrku in maši vožnja po slikoviti pokrajini v bližnje mestece KRUJA, rojstni kraj velikega albanskega vojskovodje Skenderbega, nacionalnega junaka v bojih s Turki. Med veličastnimi gorami in nasadi oljk nad mestom stoji utrdba iz časa upora proti Turkom, ko je albanski boj za svobodo občudovala vsa Evropa. V mestu si ogledamo značilne albanske hiše, živahen stari bazar in Skenderbegov muzej. Vrnitev v hotel v Drač ter prosto popoldne za kopanje, sprehode in prijateljsko druženje. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: Drač – Tirana – Ljubljana

Po zajtrku vožnja v TIRANO, albansko prestolnico, ki leži med rekama Erzen in Išmi, in je zanimiva arhitekturna mešanica starega in novega. Preseneti nas živahen utrip mesta, široke avenije, ogromni trgi in mnoge druge stavbe, ki pa nas spomnijo na »stare čase«. Po maši se sprehodimo mimo Skenderbegovega spomenika, mošeje Et`hem Bey, najlepšega primera pozne islamske arhitekture v Albaniji, vladne palače, opere, univerze, »steklene piramide«, nekdanjega mavzoleja Enverja Hoxhe,… Po ogledih odhod na letališče in polet na letališče JP Ljubljana.

 

CENA:

  • 799 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 45 potnikov na avtobusu.
  • 859 € na osebo; cena je izračunana pri udeležbi najmanj 35 potnikov na avtobusu.

 

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz v ekonomskem razredu na relaciji Ljubljana–Skopje in Tirana-Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine, avtobusni prevoz po programu, 5 polpenzionov v hotelu 3*/4* (dvoposteljne sobe, TWC), ogledi in vstopnine po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

MOŽNA DOPLAČILA:

  • enoposteljna soba 110 €
  • riziko pred odpovedjo 49 €

 

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA SO SESTAVNI DEL TEGA PROGRAMA. OBJAVLJENI NA www.aritours.si

Nova Gorica, 9.1.2024

Priponke

First minute

petek, 30.08.2024
LEPO!
sobota, 26.10.2024
NOVO, KALORIČNO...
sobota, 24.08.2024
NE ZAMUDITE PRIJAVE

Last minute

četrtek, 15.08.2024
ZAGOTOVLJENO!
sobota, 03.08.2024
ZADNJA MESTA!
ponedeljek, 05.08.2024
ŠE 2 MESTI!